Sun-Power wordt geremd in betere huisvesting voor arbeidsmigranten

  16-05-2019

  Directeur Twan Christiaens aan het woord in een uitzending van Nieuwsuur.

  Op zondag 12 mei kwam onze directeur Twan Christiaens aan het woord in een uitzending van Nieuwsuur. Verschillende seizoenarbeiders (arbeidsmigranten), waar we in Nederland niet langer zonder kunnen, deelden hierin hun persoonlijke verhaal. Daarbij kwam ook het thema ‘huisvesting’ aan bod. Een thema dat enorme aandacht heeft vanuit Sun-Power.

  Sun-Power doet er alles aan om haar buitenlandse werknemers en studenten te voorzien van uitstekende woonaccommodatie en vervoer. Hoe we dit precies doen, lees je hier. Maar dit kunnen we niet in ons eentje realiseren. Daarbij hebben we de steun van anderen nodig. Helaas heersen er heel veel vooroordelen bij buurtbewoners (over o.a. drankoverlast, verkeersoverlast), die veelal gebaseerd zijn op emoties in plaats van feiten.

  “Ik ben geen voorstander om mensen in dit soort containers te plaatsen. Maar de huidige vergunning van 1,5 jaar maakt het niet mogelijk om een investering van 1.5 miljoen te plegen voor mooie, duurzame woonunits.” - Twan Christiaens, directeur Sun-Power.

  Ook de politiek speelt een belangrijke rol in het mogelijk maken van woonaccommodaties, waarin arbeidsmigranten zich welkom én thuis voelen. Als we hier samen niets aan gaan veranderen, dan wordt het in de toekomst alleen nog maar moeilijker om buitenlandse werknemers naar Nederland te halen. En dan zullen functies, die de Nederlanders niet meer willen vervullen, niet ingevuld kunnen worden. Met gevolgen die vooralsnog niet te overzien zijn… Want in omliggende Europese landen (Duitsland, België, Scandinavië) wordt er wél gekeken naar hoe arbeidsmigranten een thuis geboden kan worden. Sun-Power wil graag meerjarige investeringen doen om mooie, duurzame woonunits te realiseren om de arbeidsmigranten in te kunnen huisvesten. Maar hierin zijn we wel afhankelijk van steun van de (lokale) politiek en gemeentes in de vorm van langdurige vergunningen. Om grote, duurzame investeringen mogelijk te maken, zijn structurele toezeggingen en steun namelijk noodzaak.

  Bekijk het volledige fragment, waarbij Twan Christiaens vanaf minuut 5.52 aan het woord komt. Bekijk video > 

  Terug naar het nieuwsoverzicht